winosfera
BACK
wino

5 win idealnych na halloweenową kolację

Jesteście gotowi na dreszczyk emocji? 
 
Halloweenowe imprezy rok w rok cieszą się w Polsce coraz większą popularnością, nic więc dziwnego, że wielu z nas wykorzystuje ten wieczór jako pretekst do zorganizowania domowej imprezy z dynią w roli głównej. To przepyszne ale wciąż niezbyt popularne warzywo w naszym kraju, co o tyle dziwne, że jest jednym ze zdrowszych darów natury (tylko 27 kcal na 100 g. miąższu). Ale w Halloween to ona jest w kuchni na pierwszym planie. Słodka, kremowa, idealnie pasuje zarówno w zestawieniu z ostro przyprawionymi daniami mięsnymi, jak i rybami, owocami morza, makaronem czy risotto, jest także świetnym dodatkiem do ciast.
 
Pomysłów na dyniowe potrawy jest aż nadto, pytanie za to, jakie wina najlepiej pasowałyby do halloweenowej kolacji? Mamy dla was kilka propozycji:
 
Domaine de Fussiacus Cremant de Bourgogne - wyśmienite burgundzkie wino ze szczepu Chardonnay. Historia winnicy Domaine de Fussiacus sięga początku lat 70. i niewielkiej, 3-hektarowej działki w samym sercu Pouilly-Fusse. Dziś to jedna z najważniejszych winnic tamtego regionu. Lekko bąbelkowany Cremant wspaniale łączy się z ostrymi przystawkami; jego delikatny, cytrusowy posmak dobrze pasuje także do ryb i owoców morza.
 
Humberto Canale Sparkling - białe wino prosto z Patagonii, krainy leżącej pomiędzy Argentyną i Chile, odkrytej w XVI wieku przez Ferdynanda Magellana. Wino charakteryzuje się świeżym, owocowym posmakiem i subtelnym kwiatowym zapachem. Ta mieszanka czterech szczepów (Semillon, Pinot Noir, Merlot i Sauvignon) idealnie nadaje się do delikatnego mięsa oraz owoców morza. >>> Katalog Win 
 
Avanzi 3 Di Notte Brut - to wino z prowadzonej od blisko 90 lat rodzinnej winnicy, która znajduje się we włoskiej Luganie (na południe od słynnego jeziora Garda). Miks szczepów Chardonnay i Pinot o łagodnym, wieloowocowym posmaku, pięknie pasujęce do lekkiego mięsa i potraw rybnych.
 
Jacobsdal Cabernet Sauvignon - mocny, wyrazisty bukiet z nutką cygar i dębu, smak śliwki i ciemnej czekolady: oto cechy charakterystyczne dla tego słynnego wina z RPA, które na waszym stole będzie bardzo dobrze komponować się z potrawami z czerwonego mięsa. To także bardzo dobre wino do deski serów!
 
Uitkyk Chardonnay - i jeszcze jedno wino z Republiki Południowej Afryki; tym razem z winnicy i miasta Uitkyk, miejsca, które przez lata przyciągało ludzi kultury i nauki. Smak tego wina Chardonnay to mieszanka owoców żółtych: cytryny i ananasa, delikatnie przełamanych nutą karmelu i wanilii. Podobnie jak Jacobsdal Cabernet Sauvignon, także i to wino dobrze smakuje z czerwonym mięsem, ale można serwować je także do dań z kurczaka.
 
Każde z tych win możecie zastosować także do przyrządzania potraw - zwłaszcza jesienią mięso delikatnie podlane wybornym trunkiem smakuje lepiej niż kiedykolwiek. Postarajcie się koniecznie o zapas dobrego wina na chłodne, deszczowe dni, bo jego delikatny, świeży smak przypomni wam, że każda niepogoda musi kiedyś minąć. A na razie zachęcamy was do halloweenowych eksperymentów w kuchni - bójcie się dobrze!
 
>>  Wina dostępne w naszych sklepach Winosfera  <<