Nowe jesienne menu restauracji Winosfera
Nowe jesienne menu w Winosferze w Warszawie!
Z przyjemnością ogłaszamy pojawienie się naszego nowego jesiennego menu à la carte z nowymi potrawami inspirowanymi najlepszymi sezonowymi składnikami.
Nasz szef kuchni Bartłomiej Brzuska i jego zespół dokładnie testują każde danie, aby zapewnić najlepszą kombinację smaków, a tym samym niezapomniane wrażenia kulinarne. Na początku warto spróbować naszego tatara z tuńczyka, który rozpłynie się w ustach podany z pomarańczą i ostrygą. Jeśli na chłodniejsze dni wolisz rozgrzewający starter, skosztuj naszego Consommé z cielęciny, podawanego z krokietem, a wybór ten trafi w samo sedno! W daniach głównych pojawiło się risotto z grzybami oraz domowej roboty ravioli z golonką wieprzową. Jak już jesteśmy przy pastach nie zapomnijcie o naszym klasyku - Tagliatelle z truflami! W daniach głównych, jak zwykle nie zabraknie ryb i mięs. Jak każdej jesień powraca halibut, by stanowić towarzystwo dla morszczuka, a jeśli jesteś fanem mięs polecamy zad jagnięcy w nowej odsłonie oraz naszą wspaniałą polędwicę wołową! Nie zapomnij pozostawić miejsca na deser... Uwagę przyciąga orzechowy fondant z białą czekoladą, galaretką jeżynową i lodami z maślanki. Ponadto pojawił się sernik z dyni i figi w Meridzie! Niezależnie od pory dnia wizyta w Winosferze jest zawsze przyjemnością, bez względu na porę roku. Ponadczasowe industrialne wnętrza naszej restauracji pozwalają na celebrowanie każdego spotkania!
Zapytaliśmy szefa Kuchni:
Jak często zmieniasz kartę w restauracji Winosfera?
BB: Staram się sezonowo, jednakże sezon nie zawsze oznacza dostępność. W tym roku mimo że mamy sezon na grzyby, występują one w małych ilościach. Więc częstotliwość zmian dyktują mi składniki którymi mogę operować nie tylko w karcie regularnej ale i w specjałach.
Czym kierujesz się podczas zmiany obecnego menu?
BB: W 90% kieruję się dostępnością składnika. Moje inspiracje i pomysły są w całkowicie zależne od tego co się pojawia a co niebawem zniknie. Jak i patrzę również czy dana kombinacja smaków znajdzie pozytywny odzew wśród naszych gości gdyż należy pamiętać że klientela nas odwiedzająca ma już pewne przyzwyczajenia i oczekiwania.
Jakie dania należy spróbować w twojej kuchni?
BB: Uważam że należy spróbować każdego dania. Kreując obecną kartę starałem się stworzyć inne kombinacje smakowe niż dotychczas, ale używając składników dostępnych i poniekąd znanych gościom by chociaż trochę wiedzieli czego się spodziewać.
Kiedy planujesz kolejne zmiany?
BB: Zmiany są dyktowane najczęściej końcem występowania jakiegoś składnika w daniu lub po prostu zmianą na coś nowego/ciekawego. Myślę że karta zmieni się tuż na początku roku lecz do tego czasu będzie przeplatana specjałami.