Wybierz kategorię, która Cie interesuje
Strona główna/Blog/Nowość - wina mozelskie - Weingut Thanisch

Nowość – wina mozelskie – Weingut Thanisch

Autor: Monika Kwapisz

Gdybym historyczną wiedzę czerpał z książek o winie, to Rzymianie rysowaliby się jako, grupa rolników, sfiksowanych na punkcie jednej rośliny, którą sadzili na każdym kroku, przemierzając kiedyś Europę. Prawie w każdym opisie regionu winiarskiego starego kontynentu można znaleźć informację:  „Już w IV wieku Rzymianie uprawiali tutaj winogrona”

A więc nie chcąc się wyróżniać - już w IV wieku Rzymianie sadzili winogrona  w dolinie Mozeli. Sama rzeka wije się, kręcąc i wiercąc, a dla zobrazowania jak bardzo meandruje, podaję kilka cyferek: niemiecka część doliny w linii prostej to około 112 km. ale sama długość linii brzegowej rzeki to aż 250 km! Bezapelacyjnie jest to kraina rieslinga, który stanowi ponad 62% nasadzeń (białe winogrona to ok. 90%). Na tym terenie znajduje się ponad 1100 działek, co jest efektem różnorodności terenu i samej gleby (mówi się, ze jest to jeden z najbardziej zwariowanych regionów pod tym względem). Zbocza, na których rosną winorośle wznoszą się na poziom 200 metrów, co nie jest przecież olbrzymią wysokością, ale przy nachyleniu sięgającym nawet 70 stopni skutecznie uniemożliwia pracę z użyciem maszyn i często wymaga dodatkowego zabezpieczenia robotników linami. Najlepszymi siedliskami są te skierowane na południe, co zapewnia odpowiednio długie nasłonecznienie.

Przy wyborze wina mogą pomóc nieco enigmatycznie brzmiące słowa na etykietach:

- Kabinett - lekkie, orzeźwiające

- Spӓtlese - z późniejszych zbiorów (od wytrawnych do słodkich)

- Auslese - z jeszcze późniejszych zbiorów (najczęściej z odrobiną cukru resztkowego)

- Beerenauslese (BA)- ręcznie selekcjonowane winogrona, często z winogron zarażonych szlachetną pleśnią

- Eiswein- tworzone z winogron, które zamarzły na krzakach

- Trockenbeerenauslese (TBA)-  wina tworzone z winogron przejrzałych i wyschniętych na krzakach

Warto zwrócić uwagę na zawartość alkoholu, im niższa tym słodsze będzie wino, np. Spӓtlese z 13% będzie winem wytrawnym, a z 8% słodszym.

I tak płynnie przechodzimy do nowości, które pojawiły się w naszych sklepach.

Winnica Thanisch

ZOBACZ WINA THANISCH

W przypadku litrowego rieslinga sprawa jest prosta, ponieważ  ma on oznaczenie trocken co nie pozostawia pola do domysłów i wątpliwości, „trocken” czyli wytrawny riesling.

Drugi  Riesling Hochgewӓchs jest słodki, na co wskazuje 8,5% alkoholu . Samo słowo Hochgewӓchs dotyczyło pierwotnie tylko  mozelskich  rieslingów, a odnosi się do wagi moszczu w skali Oechsle, a także do poziomu alkoholu i dotyczy win ze stromych zboczy, ale o tym, to może przy innej okazji 🙂

Thanisch Herzblut to jednoszczepowy czerwony dornfelder, mocno owocowy, z delikatną kwasowością i słodką taniną. Feinherb na etykiecie nie jest prawnie chronionym słowem, a wskazuje że mamy do czynienia  z winem balansującym między spektrum półwytrawności i słodyczy.